
Smart, hållbar och lönsam – precis som en bra lunch ska vara.
Klassisk comfort food får ny kostym när rostade blomkålsbuketter och karamelliserad lök mixas till en len soppa med djup smak. Toppad med krispiga krutonger (gjorda på brödsvinn!) och örtolja på färska örter blir det både vackert, värmande och välsmakande. En rätt som är enkel att laga i större volymer, älskad av både veganer och flexitarianer – och som dessutom ger riktigt goda marginaler på menyn. Se våra kalkyler längre ner på sidan.
Rostad blomkålssoppa
med krutonger & örtolja
Ingredienser till 10 portioner
Soppa
2 st stora blomkålshuvuden (ca 1,5 kg totalt
3 st gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 liter grönsaksbuljong
5 dl havregrädde (eller vanlig grädde)
1 msk vitvinsvinäger (eller citronsaft)
Eventuellt lite vatten för justering
Krutonger
300 g brödrester (gärna surdegsbröd eller levain)
3 msk olivolja
1 tsk torkad timjan eller rosmarin
Lite flingsalt
Örtolja
1 kruka persilja (eller basilika, koriander, blandade örter)
1 dl neutral olja (t.ex. raps)
½ vitlöksklyfta
En nypa salt
Så här gör du:
1. Rosta blomkålen
Sätt ugnen på 220°C.
Dela blomkålshuvudena i mindre buketter, skiva löken och vitlöken grovt.
Lägg allt på en ugnsplåt, ringla över rapsolja, salta och peppra.
Rosta i ca 25 minuter tills blomkålen är gyllenbrun och doftar nötigt.
2. Koka soppan
Lägg den rostade blomkålen och löken i en stor kastrull.
Häll på buljongen och låt koka upp. Sjud i 10 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer eller blender.
Tillsätt havregrädde och vinäger, smaka av med salt, peppar och ev. mer syra.
Justera konsistensen med vatten om den är för tjock.
3. Gör krutongerna
Tärna brödet i små bitar.
Blanda med olja, örter och lite salt.
Rosta i ugn (eller panna) tills gyllene och knapriga, ca 10–15 minuter.
4. Örtolja
Mixa alla ingredienser med stavmixer till en slät grön olja.
Sila genom finmaskig sil om du vill ha den extra klar.
Servering
Häll upp soppan i skålar eller muggar. Toppa med ett par matskedar krutonger, ringla över örtolja och dra ett varv med pepparkvarnen. Vill du lyxa till det – toppa med rostade pumpakärnor eller lite rivet citronskal.
Kalkyl-tips
• Byt ut färska örter mot frysta om det är lågsäsong.
• Havregrädde är billigare och hållbarare än komjölksgrädde.
• Krutongerna görs med fördel av brödsvinn – vilket gör hela rätten till ett cirkulärt guldkorn.
Här kommer en marginalkalkyl för Rostad blomkålssoppa med krutonger & örtolja, per portion och totalt för 10 portioner. Priserna är ungefärliga grossistpriser (exkl. moms) Kalkylen bygger på att rätten säljs som lunch eller soppa med bröd.
Kostnadskalkyl (exkl. moms)
Ingrediens | Mängd | Kostnad/kg eller liter | Total kostnad | Kostnad/portion |
Blomkål | 1,5 kg | 25 kr/kg | 37,50 kr | 3,75 kr |
Gul lök | 300 g | 10 kr/kg | 3 kr | 0,3 kr |
Vitlök | 3 klyftor | 50 kr/kg | 2 kr | 0,2 kr |
Rapsolja | 2 msk | 20 kr/l | 0,6 kr | 0,06 kr |
Grönsaksbuljong | 1 l | 10 kr/l | 10 kr | 1 kr |
Havregrädde | 0,5 l | 22 kr/l | 11 kr | 1,10 kr |
Vitvinsvinäger | 1 msk | 25 kr/l | 0,38 kr | 0,04 kr |
Salt & peppar | – | – | 0,5 kr | 0,05 kr |
Krutonger (svinn) | 300 g | 0 kr (svinn) | 0 kr | 0 kr |
Olivolja till örtolja | 3 msk | 50 kr/l | 2,25 kr | 0,23 kr |
Örter till örtolja | 1 kruka | 10 kr/st | 10 kr | 1 kr |
Rapsolja till örtolja | 1 dl | 20 kr/l | 2 kr | 0,2 kr |
Vitlök till örtolja | ½ klyfta | 50 kr/kg | 0,3 kr | 0,03 kr |
Summa råvaror | 79,53 kr | 7,95 kr |
Förtjänstkalkyl (per portion)
Prisnivå | Säljspris | Råvarukostnad | Bruttovinst | Marginal |
Lågpris (takeawaykopp) | 65 kr | 7,95 kr | 57,05 kr | 87.8 % |
Mellan (lunch med bröd) | 79 kr | 7,95 kr | 71,05 kr | 89,9 % |
Premium (till bord) | 89 kr | 7,95 kr | 81,05 kr | 91,1 % |
Slutsats
Det här är en guldgruva till rätt:
• Låg råvarukostnad
• Lätt att förbereda i större volymer
• Hög marginal, även vid lågprissättning
• Flexibel – kan tweakas efter säsong, vegansk eller med topping som ökar snittpriset (ex: fröknäcke, smörklick, färskost-twist)