
Mustigt, modernt och marginalvänligt.
Pulled pork i all ära – men pulled svamp är det nya svarta. Med långbakad ostronskivling eller champinjon, sojasås, vitlök och rökig paprika får du en saftig, djup smak som både veganer, flexitarianer och köttälskare faller för. Serverad i fluffigt bao-bröd eller ett klassiskt tunnbröd blir det ett klimatsmart lunchalternativ som sticker ut på menyn – och går att sälja med god vinst.
Pulled svamp – saftig smakbomb i bao eller tunnbröd
Ingredienser 10 portioner
Pulled svamp
1,5 kg ostronskivling eller champinjoner
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 msk japansk soja
2 msk tomatpuré
2 msk rökig paprikakrydda
1 msk lönnsirap (eller socker)
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar efter smak
Till servering
10 bao-bröd eller 10 tunnbröd (beroende på stil)
Strimlad vitkål eller rödkål (ca 300 g)
1 dl majonnäs eller växtbaserad dressing
Färsk koriander, chili eller picklad lök (valfritt topping)
Så här gör du
Förbered svampen:
Riv eller skär svampen i strimlor (för hand eller med gaffel för “pulled”-effekt).
Hacka lök och vitlök fint.
Stek & baka:
Stek lök och vitlök i rapsolja tills gyllene.
Tillsätt svampen, stek tills den börjar släppa vätska.
Rör ner soja, tomatpuré, paprikakrydda, sirap och vinäger.
Lägg allt i en ugnsform och baka på 175°C i ca 30 minuter tills den fått färg och textur.
Servering:
Värm bao- eller tunnbröden. Fyll dem med pulled svamp, kål, en klick majonnäs och valfria toppings. Servera direkt – gärna med servett – det blir kladdigt, på det goda sättet.
Kostnadskalkyl (exkl. moms)
Här kommer en marginalkalkyl för Pulled svamp – saftig smakbomb i bao eller tunnbröd, per portion och totalt för 10 portioner. Priserna är ungefärliga grossistpriser (exkl. moms) Kalkylen bygger på att rätten säljs som lunch.
Ingrediens | Mängd | Pris/kg eller st | Total kostnad | Kostnad/portion |
Svamp (champinjon alt. ostronskivling) | 1,5 kg | 45 kr/kg | 67,50 kr | 6,75 kr |
Gul lök | 300 g | 10 kr/kg | 3 kr | 0,3 kr |
Vitlök | 4 klyftor | 50 kr/kg | 2,50 kr | 0,25 kr |
Rapsolja | 3 msk | 20 kr/l | 0,9 kr | 0,09 kr |
Japansk soja | 3 msk | 40 kr/l | 1,80 kr | 0,18 kr |
Tomatpuré | 2 msk | 30 kr/kg | 0,90 kr | 0,09 kr |
Rökt paprikapulver | 2 msk | 300 kr/kg | 3 kr | 0,3 kr |
Lönnsirap/socker | 1 msk | 50 kr/l | 0,75 kr | 0,08 kr |
Vitvinsvinäger | 1 msk | 25 kr/l | 0,38 kr | 0,04 kr |
Bao- eller tunnbröd | 10 st | 3,50 kr/st | 35 kr | 3,50 kr |
Vitkål/rödkål | 300 g | 15 kr/kg | 4,50 kr | 0,45 kr |
Majonäs/dressing | 1 dl | 30 kr/l | 3 kr | 0,3 kr |
Toppings (chili, koriander etc) | – | 5 kr | 0,5 kr | |
Summa råvaror | 128,23 kr | 12,82 kr |
Förtjänstkalkyl (per portion)
Prisnivå | Säljspris | Råvarukostnad | Bruttovinst | Marginal |
Lågpris (lunch/takeaway) | 85 kr | 12,82 kr | 72,18 kr | 84,9 % |
Mellan (sittande lunch) | 95 kr | 12,82 kr | 82,18 kr | 86,5 % |
Premium (kväll/servering) | 105 kr | 12,82 kr | 92,18 kr | 87,8 % |
Slutsats
Klimatsmart & trendigt: växtbaserat med streetfood-feeling
Hög marginal: även vid modest prissättning
Flexibelt att variera: t.ex. med syrade morötter, het dressing, chiliolja
Prep-smart: går att göra i stora satser och värma på vid servering