Grönsaksbollar med matvete & örtig yoghurtsås

Varm lunch med crunch, färg och klimatsmart karaktär.
Ett smakrikt alternativ till burgare, soppor och mackor – de här grönsaksbollarna mixas på rivna morötter, kikärtor och örter. Serveras med örtig matvete och en fräsch yoghurtsås. Det är enkelt att förbereda, lätt att variera – och dessutom riktigt lönsamt på menyn. En lunchrätt som funkar lika bra i bowl, på tallrik eller som take-away.

Recept 

10 portioner

Grönsaksbollar
500 g morötter (rivna)2 st gula lökar (ca 200 g), finhackade2 vitlöksklyftor, pressade400 g kokta kikärtor (eller 1 tetra)1 dl havregryn2 msk potatismjöl1 tsk spiskummin1 tsk paprikapulver1 citron, zest + lite juiceSalt och pepparRapsolja till stekning

Matvete
5 dl matvete (okokt)1 liter vatten + grönsaksbuljong2 msk olivoljaFärska örter (t.ex. persilja, mynta)1 citron (saft + zest)

Yoghurtsås
3 dl naturell yoghurt eller växtbaserad variant1 vitlöksklyfta, rivenFärsk mynta eller persilja (ca 1 dl hackad)Salt, peppar, citron

Topping (valfritt men snyggt)
Picklad rödlökRostade solrosfrönGranatäppelkärnor

Så gör du:

Grönsaksbollar
Riv morötter fint. Mixa kikärtor grovt i matberedare eller mosa med gaffel.
Blanda alla ingredienser till en smet – justera med potatismjöl om den känns lös.
Forma till bollar (ca 40–45 g styck). Stek i panna eller baka i ugn på 200°C tills de är gyllenbruna.

Matvete
Koka matvete i buljong ca 15–20 min tills mjukt. Häll av.
Blanda med olja, citron, hackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Yoghurtsås
Blanda yoghurt med riven vitlök, hackade örter, citron, salt och peppar.

Servering
Lägg matvete i botten, toppa med 3–4 grönsaksbollar, yoghurtsås och valfri topping.
Passar utmärkt i skål, på tallrik eller som take-away-box.

Här kommer en marginalkalkyl per portion och totalt för 10 portioner. Priserna är ungefärliga grossistpriser (exkl. moms) Kalkylen bygger på att rätten säljs som lunch eller soppa med bröd.

Kostnadskalkyl (exkl. moms)

IngrediensMängd (totalt)Pris/kg eller lTotal kostnadKostnad/portion
Morötter500 g12 kr/kg6 kr0,6 kr
Gul lök200 g10 kr/kg2 kr0,2 kr
Vitlök3 klyftor50 kr/kg1 kr0,1 kr
Kikärtor (kokta)400 g25 kr/kg10 kr1 kr
Havregryn100 g15 kr/kg1,50 kr0,15 kr
Potatismjöl/kryddor2 kr0,2 kr
Matvete (okokt)500 g30 kr/kg15 kr1,5 kr
Färska örter/citron8 kr0,8 kr
Yoghurt3 dl30 kr/l9 kr0,9 kr
Picklad lök/frön (topping)5 kr0,5 kr
Raps-/olovolja till stekning4 kr0,4 kr
Totalt65,506,35 kr

Förtjänstkalkyl (per portion)

PrisnivåSäljsprisRåvarukostnadBruttovinstMarginal
Kafé/takeaway79 kr6,35 kr72,65 kr91,9 %
Lunch med sallad/bröd89 kr6,35 kr82,65 kr92,9 %
Premium vego- bowl/tallrik99 kr6,35 kr92,65 kr93,6 %
Rulla till toppen