
Varm lunch med crunch, färg och klimatsmart karaktär.
Ett smakrikt alternativ till burgare, soppor och mackor – de här grönsaksbollarna mixas på rivna morötter, kikärtor och örter. Serveras med örtig matvete och en fräsch yoghurtsås. Det är enkelt att förbereda, lätt att variera – och dessutom riktigt lönsamt på menyn. En lunchrätt som funkar lika bra i bowl, på tallrik eller som take-away.
Recept
10 portioner
Grönsaksbollar
500 g morötter (rivna)2 st gula lökar (ca 200 g), finhackade2 vitlöksklyftor, pressade400 g kokta kikärtor (eller 1 tetra)1 dl havregryn2 msk potatismjöl1 tsk spiskummin1 tsk paprikapulver1 citron, zest + lite juiceSalt och pepparRapsolja till stekning
Matvete
5 dl matvete (okokt)1 liter vatten + grönsaksbuljong2 msk olivoljaFärska örter (t.ex. persilja, mynta)1 citron (saft + zest)
Yoghurtsås
3 dl naturell yoghurt eller växtbaserad variant1 vitlöksklyfta, rivenFärsk mynta eller persilja (ca 1 dl hackad)Salt, peppar, citron
Topping (valfritt men snyggt)
Picklad rödlökRostade solrosfrönGranatäppelkärnor
Så gör du:
Grönsaksbollar
Riv morötter fint. Mixa kikärtor grovt i matberedare eller mosa med gaffel.
Blanda alla ingredienser till en smet – justera med potatismjöl om den känns lös.
Forma till bollar (ca 40–45 g styck). Stek i panna eller baka i ugn på 200°C tills de är gyllenbruna.
Matvete
Koka matvete i buljong ca 15–20 min tills mjukt. Häll av.
Blanda med olja, citron, hackade örter. Smaka av med salt och peppar.
Yoghurtsås
Blanda yoghurt med riven vitlök, hackade örter, citron, salt och peppar.
Servering
Lägg matvete i botten, toppa med 3–4 grönsaksbollar, yoghurtsås och valfri topping.
Passar utmärkt i skål, på tallrik eller som take-away-box.
Här kommer en marginalkalkyl per portion och totalt för 10 portioner. Priserna är ungefärliga grossistpriser (exkl. moms) Kalkylen bygger på att rätten säljs som lunch eller soppa med bröd.
Kostnadskalkyl (exkl. moms)
Ingrediens | Mängd (totalt) | Pris/kg eller l | Total kostnad | Kostnad/portion |
Morötter | 500 g | 12 kr/kg | 6 kr | 0,6 kr |
Gul lök | 200 g | 10 kr/kg | 2 kr | 0,2 kr |
Vitlök | 3 klyftor | 50 kr/kg | 1 kr | 0,1 kr |
Kikärtor (kokta) | 400 g | 25 kr/kg | 10 kr | 1 kr |
Havregryn | 100 g | 15 kr/kg | 1,50 kr | 0,15 kr |
Potatismjöl/kryddor | – | – | 2 kr | 0,2 kr |
Matvete (okokt) | 500 g | 30 kr/kg | 15 kr | 1,5 kr |
Färska örter/citron | – | – | 8 kr | 0,8 kr |
Yoghurt | 3 dl | 30 kr/l | 9 kr | 0,9 kr |
Picklad lök/frön (topping) | – | – | 5 kr | 0,5 kr |
Raps-/olovolja till stekning | – | – | 4 kr | 0,4 kr |
Totalt | 65,50 | 6,35 kr |
Förtjänstkalkyl (per portion)
Prisnivå | Säljspris | Råvarukostnad | Bruttovinst | Marginal |
Kafé/takeaway | 79 kr | 6,35 kr | 72,65 kr | 91,9 % |
Lunch med sallad/bröd | 89 kr | 6,35 kr | 82,65 kr | 92,9 % |
Premium vego- bowl/tallrik | 99 kr | 6,35 kr | 92,65 kr | 93,6 % |